Antalya - Aven Kamp Turu

Antalya Gezilecek Yerler

Antalya gezilecek yerler:

Aven Camp; Akdeniz Yaz gençlik Kampı programımız içinde önemli bir yere sahip olan Antalya şehrini tanıyalım. Antalya’nın en meşhur gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırıp bir araya getirdik.

Öncelikle modern Antalya şehri, antik yerleşmenin üzerine kuruldu ve yeni Antalya’nın altında kaldı. Bu yüzden de Antalya’da antik çağ kalıntılarına çok az rastlanır.

Görülebilen kalıntıların başlıcası, eski liman olarak nitelenen liman mendireğinin bir kısmı ve limanı çevreleyen surlardır. Surların park dışındaki kısmında restorasyonu yapılan Hadrian Kapısı Antalya’nın en güzel antik eserlerinden biridir.

Kaleiçi

Antalya Doğu Roma İmparatorluğu ya da diğer adıyla Bizanslıların egemenliğinde iken 1207’de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.

Türklerin Ata yurdu’nda kalabalık bir Tüürkmen Aşireti olarak yaşayan Teke Beyliği Orta Asya Göçleri sonrası Anadolu’da bugünkü Göller Yöresi, Burdur Isparta ve Antalya dolaylarına yerleştiler. 

Osmanlı zamanında bu bölge Teke Sancağı, Antalya da Teke Sancağı’nın merkezi olarak yönetildi. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Antalya için kale içinde dört mahalle ve üç bin ev, kale dışında 24 mahalle bulunduğunu söylemiştir.

Şehrin çarşısı kalenin dışındaymış.  Evliya Çelebi’ye göre liman, 200 geminin sığınacağı büyüklükte imiş.

İdarî bakımdan Konya’ya bağlı Teke Sancağı’nın merkezi olan Antalya, Osmanlı imparatorluğunun son yıllarında Konya’dan ayrılarak bağımsız sancak haline getirildi.

Günümüz kaleiçi evleri

Büyük bir bölümü zamanla yıkılmış ve yok olmuş hilal şeklinde iç ve dış surları bulunan Kaleiçi Surları, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin yıllar içinde ekleme onarma şekliyle bugüne getirdiği bir yapıdır.

Surlarda 80 adet burç bulunur. Surların içinde kiremit çatılı Osmanlı mimari tarzını yansıtan 3.000 kadar ev bulunmaktadır. Bu evler Osmanlı – Antalya mimari tarzı iele ilgili bilgi vermez sadece. O dönemim yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri ile de bilgi verir.

Antalya iç limanı ve Kaleiçi semti 1972 yılında, kendine has tarihi özellikleri bulundurması nedeniyle "Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu" tarafından "SİT bölgesi" kabel edilerek  koruma altına alınmıştır.

Kale içi bugünlerde butik otelleri, otantik cafe ve restoranları, barları, turizm cazibe merkezi haline gelmiştir.

Eski Antalya Evleri:

Antalya iklimi yazları çok sıcak ve kışları ılık geçen bir iklime sahiptir. Bu nedenle eski evler yapılırken güneşten korunmaya yönelik, evlerin serin kalmasına yönelik olarak inşa edilmiştir.

Gölgeli taşlıklar ve avlular hava akımını kolaylaştıran özelliklerdir. Depo ve hol görevi yapan girişi ile üç kat üzerine kurulmuştur.

Yivli Minare:

Antalya’nın ilk Türk yapısı Yivli Minare’dir. Merkezde liman yakınındadır. Üzerindeki kitabeye göre Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alâeddin Keykubat tarafından (1219-1236) yaptırılan Minare tuğla ile, sekiz yarım silindirden yapılmış.

Ulu Cami:

Kesik Minare adıyla da bilinen ve aslında bir bazilika olarak V. yüzyılda inşa edilen yapının ilk halinden çok az kısmı ayakta kalmış. Bizans döneminde değişikliklere uğrasa da Osmanlılar zamanında tamir görmüş olan bu eser; bir kısmı Mevlevihane olarak kullanılmış, sonra cami olarak hizmete girmiştir.

Karatay Medresesi:

İl merkezindeki önemli Türk İslâm yapılarından olup XIII. yüzyıl ortasında inşa edilmiştir.

Evdir Han: 

20. yüzyıl başlarına kadar ulaşım at ve develerle sağlanır, ticaret malları da bu hayvanlarla nakledilirdi. Kervanlar yollarda, “Han” ve kervansaraylarda konaklardı. İşte Evdir Han da bunlardan biridir.

Antalya’dan kuzeye giden yol üstündedir. Bugünkü Antalya-Korkuteli kara yolunun 1 km. doğusunda ve il merkezine 18 km. uzaklıktadır. En fazla dikkati çeken kısmı sivri kemerli portalıdır. XIII. yüzyılın başlarında yapılmış bir Selçuklu eseridir.

Kırkgöz Han: 

Pınarbaşı mevkiinde bulunan ve çok sağlam şekilde korunan Kırkgöz Han; Antalya – Afyon eski yolundaki ikinci durak yeri olarak Antalya’ya 30 km uzaklıkta bulunan Kırkgöz’de bulunur.

Düden Şelâleleri:

Antalya şehrini simgeleyen doğal güzelliklerden biri de Düden Şelaleleridir. İl merkezinin yaklaşık 10 km. kuzeydoğusunda yer alır. 20 metre yükseklikten dökülür. Ana kaynağı Kırkgöz Mevkiisi’dir. Aşağı Düden Şelâlesi ise Lâra Plajı yolundadır.  Kent merkezinin güneydoğusunda, 40 metre yükseklikteki falezlerden denize dökülür.

Kurşunlu Şelâlesi:

En çok ziyaret edilen yerlerden biri olan bu tabiat harikası İl merkezinin doğusundaki Alanya yolunun 24. km’sindeki sapaktan Isparta yoluna girildikten 7 km’de bulunur. Şelâle bir masal diyarından çıkıp gelmiş gibi yemyeşil derin bir vadinin içinde, ve tüm çevresi yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle gezilebilecek çapta.

Yer yer küçük göletlerin de oluştuğu sularda çok sayıda balık da kendine hayat bulmuştur.Zengin faunası ile dikkat çeken şelale;  Düden ve Manavgat Şelâleleri ile birlikte birçok Türk filmine de sahne olmuştur. Bu 3 şelaleye de otobüsle ulaşım mümkündür.

Lâra - Konyaaltı Plajı:

Antalya merkezinin batı kıyısında yer alan Konyaaltı Plajı yapılan rekreasyon ile büyük bir yürüyüş parkını da içinde barındırır. Cafelerin barların bulunduğu Türkiye’nin en gzüel yaşam merkezlerinden biridir. Antalya il merkezinin 10 km. kadar doğusundaki doğa harikası Lâra Plajı ise otellerin yoğun olarak bulunduğu yine Türkiye’nin en güzel plajlarından biridir.

Perge:

Aksu Bucağı yakınında, Antalya’nın 18 km doğusunda bulunan Perge antik kenti; Kilikya - Pisidia ticaret yolunun üstünde yer alan önemli bir Pamphylia şehridir. Kuruluşu diğer Pamphylia şehirleriyle aynı zamana rastlar (Milattan Önce VII yüzyıl). Perge, Aziz Paulos ve Barnabas tarafından da ziyaret edildiği için Hıristiyanlar için önemli bir merkez olarak kabul edilir. 

Magna Plancia gibi kimi zenginler buraya önemli anıtlar kazandırmışlar. İlk kazıların 1946 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından başlatıldığı Perge’de; Sütunlu Cadde, Tiyatro, Stadyum, Agora’dan oluşan şehir kalıntıları bulunur.

Karain Mağarası:

Antalya’nın 27 km. kuzeybatısında, ilkçağ insanlarından kalma eserler ve izler bulunmaktadır. Bu açıdan dünyaca da önemlidir. Yağcılar sınırları içindeki Karain Mağarasında bulunan bu kalıntılar Paleolitik, Mezolitik, Neolitik ve bronz çağlarına aittir. Bu mağara, özellikle ilgi duyanlar açısından görülmesi gereken yerlerdendir.

Ariassos: 

Hamamları, kaya mezarları açısından görülmeye değer bir yer olan ve bir dağın yamacında kurulmuş Ariassos; Antalya-Burdur otoyolunun 48. kilometresinde, sola dönülen bir sapaktan 1 km. içerdedir.

Kentin en görkemli kalıntısı olan giriş kapısı Ariassos kentine girilen vadinin başlangıcında yükselir. Roma devrinden kalma bu anıt, 3 kemerli ve dolayısıyla 3 girişli olduğu için, yöre halkınca “Üç kapı” diye anılır. Kentin şaşırtıcı bir özelliği, dörtte üçünün, olağanüstü gösterişli anıtsal mezarlar olan nekropolis kalıntısı olmasıdır.

Antalya’da gerek şehir merkezinde gerekse çevresinde çok sayıda doğal, tarihi, turistik, eğlence merkezi gibi gezilecek görülecek yer bulunmaktadır.

Aven Camp Akdeniz Yaz Gençlik Kampı ile gezeceğimiz yerlerden biri de Antalya olacaktır. İmkanımız ve zamanımız elverdiği çerçevede Antalya’yı da yeniden keşfedeceğiz. 

Bu linkler yararlı ve keyifli linkler :)

Marmaris - Fethiye arası Maxi Mavi Tur 7 gece 8 gün

Aven Camp ile Maxi Mavi Yolculuk

Fethiye - Göcek arası Butik Mavi Tur 4 gece 5 gün

Aven Camp ile Butik Mavi Yolculuk

Sitemizde yer alan diğer makaleleri okumak için blog.avencamp.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurt dışı turlarımız ile ilgili makalelerimizi okumak ve avantajları okumak için de Otobüsle Avrupa Turu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Avrupa Turlarımız ile ile ilgili deneyim yazısı okumak için Avrupa Turu Tavsiye yazımızı okuyunuz. 


Anahtar Kelimeler:

Antalya gezilecek yerler, Kamp Turu, Aven Camp, Akdeniz Yaz Gençlik Kampı, Yaz Kampı, Çadır Kampı, Gençlik Kampı, Kamp Turları, çadırlı kamp turları, Antalya genel bilgiler, Antalya tarihi, kamp turları 2021,karavan kiralama Ankara

Makaleyi paylaş