iztuzu Plajı ve Caretta Caretta

İztuzu Plajı ve Caretta Caretta

Dalyan'daki İztuzu Plajı, Akdeniz’de ender rastlanan bir şeydir: görünürde tek bir ev, dükkân veya otel olmayan, çamlarla kaplı bir dağın eteğinden nehir deltasına uzanan 5 km'lik altın renkli bir kum yayıdır İztuzu.

Gün boyunca insanlar yüzer, yürür, kırılan dalgaların sesine karşı güneşte uzanır, ancak geceleri bir bariyer iner ve plaj, doğa tarafından, özellikle de dünyadaki en eski hayatta kalan türlerden biri olan yüzlerce deniz kaplumbağası tarafından geri alınır.

Mayıstan eylüle kadar orada yumurtalarını bırakan bir kaplumbağa dünyası var.

İztuzu, Türkiye'de nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağaları için en önemli ikinci bölgedir.

Plaj, Dalyan nehrinin tatlı su deltası ile Akdeniz arasında doğal bir bariyer oluşturan dar bir kara parçası. Akdeniz'de deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) başlıca üreme alanlarından biridir ve bu nedenle genellikle Kaplumbağa Plajı olarak anılır.

Caretta caretta IUCN Kırmızı listesinde nesli tükenmekte olan hayvanlardan. Bu nedenle plaj 1988 yılından beri koruma altındadır ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır.

Caretta deniz kaplumbağasının hayatta kalmasına yönelik en büyük tehdit, yaşamının başladığı bu kumsallardadır.

Bu, 1990'larda başlayan uluslararası bir koruma çabasını tetikledi. Caretta deniz kaplumbağası yumurtalarını koruma ve nesli tükenmekte olan bu tür için güvenli bir üreme alanı sağlama çabaları uluslararası manşetlerde yer aldı. Bu konu, Türkiye'nin çevre gündeminin en kritik maddelerinden biridir.

Tarih

80’li yılların ikinci yarısında Iztuzu çevresinde bir otel yapılacağının söylentisi çevrecileri harekete geçirdi. Ve girişimler sounucu Temmuz 1988'de İztuzu plajı ile hinterlandına Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsü verildi.

Yılda ortalama 300 yuvaya ulaşan İztuzu Plajı, deniz kaplumbağalarının Akdeniz'deki en önemli yuvalama habitatlarından biridir . Kaplumbağaların ve yuvalarının rahatsız edilmesini ve bozulmasını önlemek için hükümet tarafından 1988'den beri katı düzenlemeler uygulanmaktadır:

1 Mayıs - 31 Ekim tarihleri ​​arasında, ses ve ışık rahatsızlığını önlemek için plaj 20.00-08:00 saatleri arasında halka kapalıdır.

Plaja araç ve hayvanların girmesine izin verilmiyor

İşaretli yuvalama bölgelerinde şemsiye ve şezlong kullanılması yasaktır. Havlulara uzanmak veya delik kazmak da caiz değildir.

Plaja 1 mil mesafede ve Dalyan deltasında ve nehirde sürat tekneleri yasaklanmıştır.

Bu önlemlerin, turizmdeki muazzam artışa rağmen başarılı olduğu kanıtlanmıştır. 1988'den itibaren yürütülen izleme programı, istikrarlı bir popülasyon ve hatta sahildeki yuvalarda hafif bir artış olduğunu gösteriyor.

Mayıs 2009'dan beri sahilde Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafından işletilen bir kaplumbağa merkezi bulunmaktadır. Üreme mevsimi boyunca öğrenciler ve gönüllüler izlemeye katılırlar. Yuvaları bulup sayarlar ve predasyonu önlemek için onları kafeslerle korurlar. Yaralı kaplumbağalar tespit edilip tedaviler de yapılmaktadır.

Şubat 2011'de, misyonu deniz kaplumbağalarını ve habitatlarını korumak olan Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı kuruldu. Çevreci June Haimoff'un eski sahil kulübesi İztuzu'ya getirilerek küçük bir müzeye dönüştürülmüş.

1988 yılından itibaren ise Köyceğiz-Dalyan bölgesi popüler bir tatil beldesi olmuştur. İztuzu Plajı, hem Dalyan'da yaşayan veya burada kalanların hem de Marmaris ve Sarıgerme'den günübirlik turistlerin uğrak yeridir.

2008'de İztuzu Plajı, The Times tarafından çevre dostu kullanımı nedeniyle En İyi Açık Alan (Avrupa) kategorisinin birincisi ilan edildi

2011'de Dalyan ve İztuzu Plajı, Hollanda tatili tarafından Avrupa'nın En İyi Plaj Destinasyonu ilan edildi.

Makaleyi paylaş